TIPURI DE CAFEA

“Incredibil cum lumea începe să se schimbe prin ochii unei cești de cafea.” – Donna A. Favors

CAFEA  ARABICA 


Arabica crește pe versanții montani la o altitudine de 800 m până la 2,5 km deasupra nivelului mării, cu soluri fertile, bogate în u minerale, cu o climă moderat umedă și caldă. În mod surprinzător, cu cât este mai mare înălțimea la care sunt cultivate boabele, cu atât conțin mai puțină cofeină. Gustul și proprietățile nutriționale ale fiecărui soi de Arabica sunt afectate atât de cantitatea de precipitații, cât și de compoziția solului. Soiurile de Arabica dintr-o anumită regiune va avea propriul său gust unic – unele soiuri reflectă aciditatea citricelor, altele dulceața fructelor de pădure, sau aroma nucilor. Însă toate soiurile Arabica întrunesc unele caracteristici comune care le deosebesc de alte tipuri de cafea: boabe mari și formă alungită, conținut scăzut de cofeină (1-1,5%), procent ridicat de conținut de grăsime (până la 18%). Cafeaua Arabica proaspăt prăjită are un gust aromat, intens, dulce, ușor acid.

CAFEA ROBUSTA

Spre deosebire de Arabica, Robusta se simte grozav la altitudini mai mici, atât pe câmpii, cât și la munte până la aproximativ 900 m, dar la fel ca Arabica, cu cât crește mai sus, cu atât gustul boabelor este mai bun. Boabele Robusta sunt rotunde, mai aspre și mai simple la gust, cu gust amar pronunțat, din această cauză este imposibil de identificat mai multe nuanțe de gust. În schimb Robusta are are de 2 ori mai multa cofeină. De aici și efectul tonic și crema densă caracteristică unui espresso. Dacă cauți o cafea cu adevărat tare, atunci ți se potrivește fie Robusta pură, fie un amestec de Arabica și Robusta, cu un conținut al acestuia din urmă de cel puțin 30%. 

SOIURI POPULARE


Există aproximativ o mie de soiuri de cafea cultivate, dar toate sunt subspecii de Arabica și Robusta sau hibrizii lor. Cele mai comune sunt mai multe subspecii de Arabica, care, atunci când sunt cultivate în condiții diferite, dau adesea gusturi complet diferite. 


Typica                                                                        Bourbon

O varietate de cafea dificil de cultivat și capricioasă care, cu îngrijirea corespunzătoare, dă cele mai bune rezultate. Printre soiurile de Arabica Typica se numără "elita" lumii cafelei: Jamaica Blue Mountain, Guatemala, Pluma Hidalgo, Sumatra, Kent, Java etc. Caracteristica principală a typical este dulceața naturală și lipsa de amărăciune.

O mutație naturală a typica cu o aromă bogată de fructe și aciditate complexă. Cele mai cunoscute soiuri de bourbon sunt Ibairi, Jackson, Arusha, Galben, Roșu, Portocaliu, Roz Bourbons


Mocha                                                                                     Maragogipe  

Unul dintre cele mai vechi soiuri de Arabica, dezvoltat în mod natural. Mocha are boabe mici, care, atunci când sunt prăjite, produc o aromă bogată, cu note condimentate și ușor picante. 

Maragogype a evoluat natural din Arabica. Principala diferență a acestui soi sunt boabele sale uriașe, care sunt de aproape 3,5 ori mai mari decât boabele tipice. Maragogype se diferențiază întotdeauna printr-o o notă ușoară de ciocolată în gust.

Creați un site gratuit! Acest site a fost realizat cu Webnode. Creați-vă propriul site gratuit chiar azi! Începeți