
Cum ajunge cafeaua la noi ?
“Cafeaua miroase a rai proaspăt măcinat.” – Jessi Lane Adams
Procesarea "washed" (spalata)
Acesta e cel mai utilizat mod de procesare a cafelei, prin combinarea a diversilor pasi din care rezulta o cafea ce este o expresie atat a soiului, cat si a regiunii. Aceasta metoda de procesare este folosita pentru majoritatea cafelelor lumii. Dupa ce fructul de cafea este cules, pulpa este indepartata si separata de boabe intr-o masina numita "pulper". Ce ramane este o boaba acoperita cu un strat subtire si dulce de mucilagiu. Cea mai comuna metoda de indepartare a mucilagiului este prin fermentatie. Prin fermentatie, cafeaua este turnata intr-un bazin curat unde sta in suc propriu in timp ce bacteriile si enzimele formate natural dizolva stratul de mucilagiu. Acest proces se poate face cu sau fara apa, si dureaza intre 6 si 72 de ore. Dupa ce mucilaciul se poate indeparta usor de mana, cafeaua este clatita pentru a se indeparta restul reziduurilor. In acest stadiu, cafeaua este denumita "pergament" , acesta fiind restul de strat protector care invaluie boaba verde, si care este uscat in mai multe feluri. Dupa ce "pergamentul" ajunge la umiditatea dorita, intre 10%- 12% , boabele sunt lasate sa se odihneasca. Dupa perioada de odihna, "pergamentul" este indepartat de pe boabe intr-o moara uscata, iar rezultatul obtinut este o boaba de cafea verde, curata, gata pentru prajit.